Přeskočit »
Získejte dotaci z kraje!
Vyhledávání
English
Français
Deutsch
Česky

Led, led a led

Autor: Ing. Anna Čišková (anna.ciskova@seznam.cz) Datum vydání: 14. 7. 2014 Přečtení: 2459
Napsat komentář: Komentáře (2)

ciskova14led100Tři experimenty posílá ing. Anna Číšková, vedoucí sekce Předškoláci.
Můžete si vyzkoušet Proč led plave, Srovnat tání vody a vody se solí a pokus Led na sirce.
Najdete tady všechny potřebné pomůcky, návody na postup i vysvětlení jevů.
Pokud se pustíte do vlastního experimentování, pošlete nám také své zkušenosti a výsledky,
abychom je mohli nabídnout k porovnání i ostatním.



LED, LED A LED.


rukasipkaCelý text i s fotografiemi si můžete otevřít a případně stáhnout
TADY v PDF (871 kB) nebo TADY v DOC (1,36 MB).

Téma: Skupenství vody, tání, hustota vody.

Trocha teorie:
Voda je chemická sloučenina vodíku a kyslíku. V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích – pevné (led, sníh), kapalné (voda), plynné (vodní pára).
Tání je změna skupenství, kdy se pevná látka mění na kapalnou. Při opačném procesu (změna kapalné látky na tuhou) mluvíme o tuhnutí. Na to, aby k tání došlo, je potřeba danou látku zahřát vždy na konkrétní teplotu tzv. teplotu tání. Každá látka má svoji vlastní teplotu tání.

1.POKUS : PROČ LED PLAVE?

ciskova14led250bPomůcky:
1x skleněná miska se studenou vodou,
kostky ledu,
lžička.

Provedení:
Do misky se studenou vodou vhodíme pomocí lžičky kostky ledu. Kostky ledu nechytáme do rukou.
Přidali jsme do vody trošku modré potravinářské barvy, aby byly kostky ledu lépe zachycené na fotografii.


Vysvětlení : Když voda zmrzne, její objem se zvětší. Proto, když např. naplníme skleněnou lahev vodou až po okraj a necháme ji zavřenou v mrazničce, nebo v mrazu venku, lahev praskne, když v ní voda zmrzne – objem vody se zvětší. Při bodu mrazu, což je 0 stupňů Celsia, se molekuly vody shluknou do pevné struktury ledu, uspořádají se neúsporně. Hustota ledové kostky je menší, než hustota vody a proto led plave.

2.POKUS : SROVNÁNÍ TÁNÍ VODY A VODY SE SOLÍ.

ciskova14led250aPomůcky:
2 stejné sklenice, kostky ledu,
2 teploměry se stupnicí nad i pod bod mrazu,
sůl,
lžíce.

Provedení :
Do dvou sklenic postavíme teploměry. Přidáme opatrně lžící do každé stejný počet ledových kostek. Do jedné skleničky přidáme několik lžic kuchyňské soli. Pozorujeme, ve které sklenici led dříve roztál a jak se měnila teplota na teploměru.

Vysvětlení:  
Led, který přijde do styku se solí, začne tát rychleji. Pokus nám ukázal, že teplota ledu v první skleničce se při tání pohybovala kolem 0 stupňů Celsia, ale led tál daleko pomaleji, než led se solí, kde se teplota držela kolem -7 stupňů Celsia. V opačném procesu – tuhnutí, se částečky soli dostanou mezi molekuly vody a snižují tak její bod mrazu. Slaná voda zamrzá pomaleji a při nižších teplotách, než sladká voda. Proto se sůl v zimě používá při posypu silnic, aby se zabránilo náledí. Použití soli na posyp silnic v zimě se však nepoužívá při nižších teplotách než -20 stupňů Celsia, pak již sůl náledí neroztopí.

3.POKUS : LED NA SIRCE.

ciskova14led250cPomůcky:
miska se studenou vodou,
kostka ledu,
kuchyňská sůl, lžíce, sirka.

Provedení:
Do misky se studenou vodou lžíci vložíme kostku ledu. Povrch kostky posolíme špetkou soli (nabereme trochu soli mezi prsty). Na vrch posolené kostky ledu položíme sirku. Počkáme pár vteřin. Pak chytneme za sirku, která přimrzla k ledu a kostku z vody vytáhneme. Můžeme použít místo sirky kousek špejle, nebo delší nit.

Vysvětlení:
Roztok se solí má nižší teplotu tuhnutí. Normálně by led při teplotě 0 stupňů Celsia začal tát. Při tání je potřeba energie, která je dodávaná z roztoku soli. Proto se teplota v roztoku náhle sníží a sirka přimrzne na ledovou kostku. Vysvětlení snížení teploty ledu se solí při tání rovněž najdete ve 2.POKUSu.

timeslon150Čas:
Příprava pokusu 1 + 2 + 3 a příprava všech pomůcek s již připraveným ledem - 10 minut
Realizace pokusu  1 + 2 + 3 včetně úklidu - 50 minut
Celkem - 60 minut

rukasipkaFotodokumentace:
ilustrační fotografie si můžete otevřít v této fotogalerii.




Rubrika: SekcePředškoláciPokusy
Zdroj: Ing.Anna Číšková,ved.klubu | Stáhnout v PDF
Vyhledávání
Vyhledat článek

Kontakt

AMD ČR, z.s.
P.O. BOX 71
688 01 Uherský Brod
IČO: 46271066
Č.účtu: 154 526 144/0300
Tel.: +420 605 287 556
e-mail: nad@debrujar.cz

Více
Kalendář
<< Září 2020 
>>
PoÚtStČtSoNe
  123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Banner

Statistika akcí

Pozdrav debrujárům

Videospoty

Pohár vědy - Science Cup 2019

ARBOJ 2017

Mutanti a kuriozity 2016

Science box

Burza

Počítadlo návštěv

© 2020 - Mgr. Petr Zapletal
založeno na phpRS